yorkshire terrier

Neked való-e a yorkshire terrier?

Semmilyen kutyát, így yorkshire terriert sem szabad hirtelen elhatározás alapján vásárolni. Ha kutya - vagy akármilyen más állat is - kerül a házhoz, felelőssé válunk érte mind erkölcsileg, mind anyagilag. Sajnos egyre több az utcákon kóborló, kidobott állat. Sokuknak valamikor volt otthona, gazdájuk pillanatnyi szeszélyből vette meg, vagy karácsonyi ajándéknak vitte haza őket, ám az ünnepi mámor elmúltával rájött, hogy sem ideje, sem kedve nincs a kölyökkel foglalkozni.

Ezért fontos, hogy mielőtt elszánná magát egy yorkie kölyök megvásárlására, gondolja át az alábbiakat. Legyen őszinte önmagához, így mindkettőjüket megkímélheti az esetleges csalódástól.

A yorkie-k viszonylag boldogan élnek csöpp lakásban is, ám ha nem áll rendelkezésükre elegendő tér a mozgáshoz, célszerű elvinni őket egy-egy rövidebb sétára. Bár könnyen alomra szoktathatok, akárcsak a cicák, ez csak átmeneti megoldás lehet, például míg gazdájuk távol van. A meghitt közös sétákat semmi sem helyettesítheti. Ha sokat van távol otthonától, és nem tudja megoldani, hogy kutyáját magával vigye, nemcsak yorkshire terrier, de más kutyafajta sem való önnek. A yorkie-k nagyon szeretnek utazni. Bárhová követik gazdájukat, élvezik az együtt töltött idő minden percét.

Fontos kérdés, kant vagy szukát válasszon-e. A yorkshire terrier mindkét nemű tagjai egyformán kedvesek és szeretetre méltóak. Azt azonban figyelembe kell vennie a kérdés eldöntésekor, hogy míg a kanok az év teljes egészében készen állnak a párzásra - ezt időnként hajlamosak a gazdi vagy a vendégek, néha a bútorok lábán bemutatni -, addig a szukák évente kétszer tüzelnek, ami enyhe vérzéssel jár, bár lelkiismeretesen tisztogatják magukat.

A yorkie termetében, bár kisméretű kutya, lehetségesek változatok. Ha a családban kicsi gyerek van, nem célszerű a felnőtt korában is aprócska típusú kutyust megvenni. Ilyen helyre sokkal inkább alkalmas egy némileg nagyobbacska yorkshire terrier, amely könnyebben viseli a kisbaba szeretetének megnyilvánulásaival járó nehézségeket.

SOHA, de soha ne felejtsd el, hogy a yorkie egy terrier. Önfejű, akaratos, makacs. Bár mérete alapján szobakutya, a vérmérséklete alapján nem egy tipikus öleb...