yorkshire terrier

A yorkshire terrier etetése, táplálása

A yorkshire terrier vadon élő ősei elsősorban vadásztak, zsákmányukat utolsó porcikájáig elfogyasztották. Az elejtett állatok gyomortartalma révén jutottak növényi tápanyaghoz is, és nem volt szükségük külön vitaminpótlásra.

Fontos tudni, hogy mindig a yorki kora és életmódja határozza meg, milyen étrendre van szüksége. Más és más táplálékot kell adnunk a kölyöknek, a növendék, felnőtt, aktív életmódot folytató vagy vemhes, szoptatós, esetleg beteg vagy öreg kutyának.

Soha ne etesd a yorkshire terriered konyhai maradékkal, és ne adj neki édességet - nem neki való. A nem megfelelő táplálás elhízáshoz, szervi megbetegedésekhez vezet.

A kutya etetése mindig ugyanabban az időpontban történjen, ezt a belső órája gyorsan megtanulja. Az étel friss és szobahőmérsékletű legyen. Etetés után hagyd a kutyát pihenni, soha ne engedd futkározni, mert pl. a gyomorcsavarodás halált is okozhat.

A táplálék alapja a hús legyen, de csak (csontos) hússal való etetés emésztési gondokhoz vezet. Ne hagyjuk ki a növényi részt sem, mely a fehérjét, vitamit, ásványi anyagokat, cukrot tartalmaznak. A növényi szénhidrátok megtöltik a beleket, a rostos anyagok szabályozzák az emésztést. A növényi olajok zsírsavai fontosak a bőr és a szőr egészségének megóvásában. A különböző vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek a megfelelő csontfejődéshez és az anyagcsere-folyamatokhoz. Sok tenyésztő ajánlja a tej itatását, de nem minden yorkie gyomra dolgozza fel megfelelően, sokuknak van hasmenése tőle.

Nem egyszerű feladat a táplálék megfelelő összeállítása. Egy átlagos súlyú yorkshire terrier napi igénye kb. 100 gramm hús és 40 gramm rizs vagy gabonapehely. Ha a kutya megfelelően táplált, bordái nem láthatóak, de kitapinthatóak, szőrzete fényes, egészséges, bőre tiszta.

A kölykök és a fiatal kutyák nem képesek a napi adagot egyszerre befogadni, mivel ez túlságosan megterheli gyomrukat, ízületeiket, csontozatukat. Ezért a napi élelemadagot ossza el több, kisebb mennyiségre. Ha változtatni kíván a táplálék összetételén, azt mindig fokozatosan tegye, különösen kölyökkutyánál. A megszokott eledelbe mindennap egyszer keverjen az új eledelből, fokozatosan növelve annak mennyiségét és csökkentve a régiét.

A legbiztosabb módja, hogy megfelelő arányban biztosítsa a szükséges anyagok jelenlétét az élelemben, ha kész kutyaeledelt ad a kutyának. Ennek formája lehet konzerv vagy szárazeledel. A kereskedelemben kapható készételek nagy részének minősége igen jó, és legnagyobb előnyük, hogy kiegyensúlyozott táplálást biztosítanak a kutyák számára.

A legnevesebb gyártók kínálatában megtalálhatók a különféle összetételű tápok az apró kölyökkortól az öregkorig, mindig az adott életkor igényeihez igazodva. A csomagoláson pontos útmutatót talál az összetételről és az etetési javaslatról. Nem elhanyagolandó tény, hogy e készételek mellé nem kell vitaminokat adagolni, hacsak az állatorvos valamely betegség miatt nem tartja szükségesnek. Ezenkívül etetésük kényelmes a gazdi számára is.

A hathetes yorkshir terrier kölyök etetése

Szerencsés esetben még a tenyésztőnél van a kiskutya, ám ha már új családjába került, igen óvatosnak kell lennie táplálásával. Mivel a csöpp kis yorkshire terrier még igen maszatosan eszik, terítsen egy újságpapírt a földre, és erre helyezze a tálkáját. Ebben az életkorban a kiskutya már csak kevés időt tölt anyjával, így önre hárul a tisztogatás feladata. Étkezés után törölje meg a kölyök pofácskáját, mancsait és minden olyan részt, amit összekent az ennivalóval. Soha ne tálaljon neki túl nagy mennyiséget, egyszeri etetésre kb. egy evőkanálnyi adag javasolt. Ha túl sok eledelt ad, a kiskutya hajlamos egyszerre befalni az egészet, ami emésztési problémákhoz vezet. Soha ne feledje el, hogy tiszta víz mindig legyen a tálkájában.

Természetesen tartsa be a tenyésztő által ajánlott étrendet, ám ha nem kapott tőle tanácsot, megpróbálkozhat az alábbi összetételű táplálással is.

 • 08.00 óra - gabonapehely és tej
 • 12.00 óra - hús darálva vagy apróra vágva, némi rizzsel elkeverve
 • 16.00 óra - gabonapehely és tej
 • 20.00 óra - hús és rizs a fenti módon elkészítve
 • 22.00 óra - tej (ez mindig a kutyák számára gyártott tejpótló tápszert jelentse)

A három hónapos yorkie kölyök etetése

Fokozatosan csökkenthető a kiskutya étkezéseinek száma. Minden étkezés után ellenőrizzük, hogy jóllakott-e a kicsi. Ha igen, akkor a pocakja kétoldalt kigömbölyödik, ám elöl lapos.

 • 08.00 óra - gabonapehely és tej
 • 13.00 óra - hús és rizs
 • 18.00 óra - hús és rizs
 • 21.00 óra - tej

A hat hónapos yorkshire terrier kölyök etetése

Egy hat hónapos kutya gyomra már alkalmas nagyobb mennyiségű eledel befogadására, ám még nem olyan fejlett, mint egy felnőtt kutyáé.

 • 08.00 óra - hús és rizs
 • 18.00 óra - hús és rizs
 • 20.00 óra - tej

A yorkie-t egyéves kora után elegendő naponta egyszer etetni, ám ha a kutyus igen kis méretű, akkor folytassa a napi kétszeri etetést, nehogy nagyon megterhelje a gyomrát.

Könnyen észrevehető, ha nem jó tápot vásároltunk. Ha a kutya székletének mennyisége hirtelen megnő, akkor az etetett táp nem megfelelő minőségű a számára, ugyanis a nagy mennyiségű széklet azt jelzi, hogy nem emészti meg kielégítően.

Ebben az esetben próbáljon meg más terméket etetni, ám vigyázni kell a fokozatos váltásra.

Ha ön készíti a kutya eledelét, figyelnie kell néhány dolgokra. Soha ne adjon a kutyának bőrös húst, a csirke, pulyka húsának bőrét elkészítése előtt húzza le. A csont - a hiedelmekkel ellentétben - nem teljes értékű eledel a kutya számára. Sőt, a túlzott csontetetés székrekedéshez vezethet, az emésztetlen csontdarabok a bélben elakadva komoly betegségeket okozhatnak.

A baromfi és a nyúl hosszú, csöves csontjait soha ne adja a kutyának. Ha csak azért szeretne csontot kínálni, hogy a kutya fogazatát tisztán tartsa és erősítse, akkor inkább vásároljon kifejezetten kutyáknak gyártott műcsontot vagy kutyakekszet. Ez ráadásul jó játék is a kutyának.